iata

IATA: Κριτήρια για την εξέταση του Κορωνοϊού στα αεροπορικά ταξίδια

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα κριτήρια για την εξέταση για τον Κορωνοϊό στα αεροπορικά ταξίδια.

Τα τεστ πρέπει να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, να εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα, με μεγάλο βαθμό εγκυρότητας, και να μη δημιουργούν οικονομικά και διαχειριστικά εμπόδια για τις αερομεταφορές.

Η ανακοίνωση της IATA αναφέρεται στα πρωτόκολλα Takeoff  του Διεθνούς Οργανισμού Αερομεταφορών (ICAO) και επισημαίνει ότι τα τεστ για τον Κορωνοϊό δεν πρέπει να είναι απαραίτητα  για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση των πτήσεων.

Η τεχνολογία των τεστ PCR (Polymerized Chain Reaction) μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για τους ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου”, ενώ ενδέχεται να αφαιρεθεί η ανάγκη εφαρμογής πιο επιβαρυντικών μέτρων, όπως η καραντίνα στις αφίξεις.

Ο Πρόεδρος και CEO της IATA, Alexandre de Juniac, αναφέρει:

“Οι αεροπορικές εταιρίες δεσμεύονται να περιορίσουν τον κίνδυνο της μετάδοσης της πανδημίας μέσω των εναέριων μετακινήσεων, και τα τεστ θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο. Αλλά πρέπει να εφαρμοστούν ακολουθώντας τις οδηγίες του ICAO για την επανεκκίνηση με στόχο την πραγματοποίηση των ταξιδιών. Η ταχύτητα, η κλίμακα και η εγκυρότητα είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια, έτσι ώστε η εξέταση να ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην ταξιδιωτική διαδικασία”.

Ως μέρος της ταξιδιωτικής διαδικασίας τα τεστ πρέπει να πραγματοποιούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα εξής κριτήρια:

  • Ταχύτητα: Τα αποτελέσματα των τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός 1 ώρας
  • Κλίμακα: Εάν η εξέταση πραγματοποιείται στα αεροδρόμια, πρέπει να είναι δυνατή η πραγματοποίηση εκατοντάδων τεστ ανά ώρα. Η χρήση δειγμάτων σάλιου θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, και αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος και να βελτιωθεί η αποδοχή των επιβατών.
  • Εγκυρότητα: Είναι απαραίτητη η εγκυρότητα των εξετάσεων. Το ποσοστό εσφαλμένων θετικών και αρνητικών τεστ θα πρέπει να είναι χαμηλότερα του 1%.

Προτείνεται τα τεστ να πραγματοποιούνται πριν από την άφιξη στο αεροδρόμιο και εντός 24 ωρών από την αναχώρηση. Εάν η εξέταση είναι απαραίτητη για την ταξιδιωτική διαδικασία, τότε αυτή συνίσταται να πραγματοποιείται κατά την αναχώρηση. Είναι, επίσης, απαραίτητο οι κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν από κοινού τα αποτελέσματα των τεστ και η μεταφορά των πληροφοριών θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα μεταξύ των επιβατών και των κυβερνήσεων με έναν τρόπο που θα είναι παρόμοιος με αυτόν την παροχής e-visa. Επιπλέον, κρίνεται σημαντική η συνεχής επαναξιολόγηση της ανάγκης για εξετάσεις.

H IATA υποστηρίζει τη γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβαρύνονται με τα έξοδα της εξέτασης, τα οποία σε μερικά ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέρχονται στα 200 δολάρια, όπου αυτή είναι υποχρεωτική. Εάν η εξέταση είναι εθελοντική, τότε αυτή θα πρέπει να χρεώνεται στην τιμή του κόστους.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα πριν την αναχώρηση, οι αεροπορικές εταιρίες παρέχουν ευέλικτες πολιτικές, όπως η αλλαγή της κράτησης και η παροχή αποζημίωσης. Η ίδια πολιτική παρέχεται και σε όσους υποπτεύονται ότι έχουν συμπτώματα του Κορωνοϊού καθώς και στους συνταξιδιώτες τους και τα μέλη του νοικοκυριού τους.

Στο ενδεχόμενο εξέτασης κατά την άφιξη και του εντοπισμού κρούσματος, ο επιβάτης θα λαμβάνει τη φροντίδα που ορίζει το κράτος υποδοχής. Οι αεροπορικές εταιρίες σε αυτή την περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν πτήσεις επαναπατρισμού και δεν πρέπει να “τιμωρούνται” μέσω προστίμων και επιχειρησιακών ποινών, όπως η ανάκληση της άδειας λειτουργίας στην αγορά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *